Ciasteczka wychodzą przepyszne, przypom inają słynne 'Pieguski' jednak różnią się od nich tym, że są o wiele lepsze ;). Piekę je obowiązkowo na Święta. Smakują każdemu.Składniki na ok. 30-33 ciasteczka130 g masła80 g cukru pudru (można t rochę mniej)80 g brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego170 g mąki pszennej2 ły żki zmie l onych płatków owsianych1 łyżeczka sody100-150 g groszkówczekoladowych (lub pokruszonej czekolady)50 g dowolnych orzechów np. nerkowcaMasło, cukry, jajko i ekstrakt waniliowy zmiksować na puszystą masę.Dodać mąkę z sodą i dokładnie wszystko wymieszać .Na koniec wrzucić groszkiczekoladowe oraz orzechy i delikatnie wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach.Piec ok. 10-13 minut w rozgrzanym do 180 ' C piekarniku.Ciasteczka pozostawić do przestygnięcia na blaszce. Ciasteczka na początku będą wydawać się za miękkie, ale po kilkunastu minutach stwardnieją.Źródło: Burczymiwbrzuchu