Wykonanie
Kolejny eksperyment na słodk o z
fasolą w roli głównej (c ałkiem udany ;) ). Muffinki s ą b ardzo zdrowe. W ychodzą ciężkie, wilgotne z lekkim posmakiem
truskawek.120 g
białej fasoli (u mnie Piękny Jaś Kupiec) - po ugotowaniu wychodzi ok. 250 g2
jaja3-4 łyżki
oleju1
aromat waniliowy2 łyżki
dżemu truskawkowego (u mnie domowej roboty)5 łyżek
otrąb granulowanych z
truskawk ami Kupiec7 łyżek
cukru brązowego (lub dowolne go słodzidła)3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego2-3 łyżki zmielonych
płatków owsianych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaFasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Po o studzeniu zmiksować z pozostałymi składnikami mokrymi. Następnie wsypać składniki suche i wymieszać. Kłaść do foremek i p iec ok. 30 min. w 180'C.Po upieczeniu w ierzch można udekorować
dżemem truskawkowym, który podkreśli smak muffinek.
Po raz pierwszy próbowałam o tr ąb granulowan ych z
truskawkami . Musz ę przyznać, że bardzo ł adnie pachn ą i są smaczne. N ie chciała m i ch zjeść zwyczajnie - z
jogurtem, więc pomyślałam, ż e dodam je do muffin ek
fasolowych . To był dobry pomysł . Na pewno wykorzystam je do ponownego wypie ku zdrowych muffinek. Pol ecam.