Wykonanie
Kolejna wersja surówk i oraz recenzja
oleju z
awokado. Czy mi posmakował i c zy m się wyróżnia wśród pozostałych o lejów ?1 duży zielony
ogór ek ze skórką2 średnie
marchewkigarść dowolnych
kiełków5
rzodkiew ek4 łyżki
oleju z
awokado Badapak1 płaska ły żeczk a
przyprawy do sałatekMarchewkę obrać i zetrzeć na tarce (lub robo tem),
rzodkiewki i
ogórek umyć i pokroić na kawałki .Wszystkie warzywa wyłożyć do misk i, p osypać
przyprawą do sałatek i polać
olejem.
Ostatnio próbuję coraz to nowych smaków różnych
oliw i ole jów. D zięki uprzej mości firmy Badapak otrzymałam do testowania m.in. o lej z
awokado, prosto z Nowej Zelandii.Na początek kil ka słów o samym
awokad o.. ."
Awokado, to wieczne zielone drzewo, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i
wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne
owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem
oleju o wyjątkowych właściwościach.
Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych
olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu na stokach Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat i gleba dostarczają wyjątkowych
owoców, których w każdej 250-ml butelce
oleju znajduje się przynajmniej 12 ."Właściwości zdrowotne
oleju z
awokado extra virgin:Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany
olej z
awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B.Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż
oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie
oleju z
awokado:Delikatny
orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że
olej z
awokado świetnie nadaje się do
sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład
makaronów, pierogów czy
pieczonych mięs. Cienką warstwą pokrywa pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku.
Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255°C) ze wszystkich
olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej
oleju z
awokado, niż innych .Cena: 38 , 89 złPojemność: 250 mlOpinia:
Olej z
awokad o s makuje trochę inaczej niż
oliwa z oliwek i inne
oleje tłoczone na zimno, któr ych do tej
pory próbowała m . D elikatn y w smak u, dobry, a z dodatkiem przypraw i warzyw komponuje się rewelacyjnie .Ma zielonkawy kolor, p rzypominający trochę
olej rzepakowy tłoczony na zim no.Największ ą jego zaletą jest jego wszechstronność i możliwość używania w bardzo wysokich temperaturach (idealny do pieczenia i marynat na grilla). Rów nież zawartością witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych prze bija pozostałe
oleje tłoczone na zimno.Stosowałam go tylko do surówek, gdyż przy znam szczerze, szkoda mi go było używać do smażenia . Jest trochę
drogi, ale biorąc pod uwagę jego właściwości, warto go kupić i stosować, chociażby tylko do surówek. Polecam wypróbować.