ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ciecierzycy bez cukru, mąki, tłuszczu i glutenu

Ciasto z ciecierzycy bez cukru, mąki, tłuszczu i glutenu

nazwa

Wykonanie

Robiłam już ciasta z fasoli, a ostatnio znalazłam w sklepie ciecierzycę, postanowiłam więc zrobić ciasto z jej dodatkiem.
Mimo, że nie dodałam oleju, ciasto wyszło równie dobre, a może nawet lepsze od fasolowego;).
Jest m iękkie i lekko wilgotne, r obi się je ekspresowo i można jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem dżemu.
1 puszka odsączonej ciecierzycy (240 g)
3 jajka
1 dojrzały banan
4-5 łyżeczek stewii (~ok. 1/2 szkl. ksylitolu lub cukru)
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
trochę aromatu waniliowego
Rozgrzać piekarnik do 175'C.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę.
Na n a końcu dodać żurawinę .
Następnie sp rawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i przelać do małej keksówki.
Piec ok. 30-35 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-ciecierzycy-bez-cukru-maki-i.html