ßßß Cookit - przepis na Odchudzone ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem

Odchudzone ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste. Jest trochę odchudzone i mniej słodkie, w porównaniu z tymi, które dotychczas robiłam. Oczywiście jeśli ktoś lubi słodkie ciasta, może dodać więcej cukru. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliow y
7,5 dag drożdży (3/4 kostki)
5 rozmąconych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce)
kruszonka:
1/2 kostki margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiać 3 szklanki mąki, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać).
Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę).
Na wierzchu ułożyć pokrojone w kawałki owoce (u mnie obrany rabarbar) i posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35-40 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania-z.html