Wykonanie
Mleko roślinne zrobiłam z ciekawości. Pomyślałam, że przepis może przydać się osobom, które nie tolerują tradycyjnego
mleka.
Mleko owsiane jest kremowe, w smaku delikatnie wyczuwalne
płatki owsiane, ale w połączeniu z
kawą ten smak znika.
Mleko z
płatków owsianych można przyrządzić na dwa sposoby: w wersji na surowo, bądź gotowanej. Przepis jest prosty, widziałam go m.in. w książce " Odżywianie dla zdrowia " P. Pitchforda .1 szklanka
płatków owsianych górskich4 szklanki
wody (lub więcej)1 łyżeczka
cukru waniliowego (lub 1
daktyl)szczypta
soliWersja na zimno (przygotowywana po kilku godzinach):
Płatki zalać 1 szklanką
wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.Rano wrzucić
płatki do blendera, dolać pozostałą
wodę oraz dodatki i bardzo dobrze zmiksować. W zależności od ilości dolanej
wody mleko będzie bardziej lub mniej gęste i wyraźne w smaku.Przecedzić przez drobne sitko lub gazę.Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin.
Mleko rozwarstwia się, przed spożyciem należy je zamieszać.Po zostałą pulpę można użyć do owsianki lub deserów.Wersja na ciepło (przygotowywana od razu):
Płatki ugotować w 1-1,5 szklanki
wody do miękkości.Dodać pozostałe składniki i zmiksować.W tej wersji
mleko się mniej rozwarstwia i jest bardziej aksamitne.