ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane

nazwa

Wykonanie

Mleko roślinne zrobiłam z ciekawości. Pomyślałam, że przepis może przydać się osobom, które nie tolerują tradycyjnego mleka. Mleko owsiane jest kremowe, w smaku delikatnie wyczuwalne płatki owsiane, ale w połączeniu z kawą ten smak znika.
Mleko z płatków owsianych można przyrządzić na dwa sposoby: w wersji na surowo, bądź gotowanej. Przepis jest prosty, widziałam go m.in. w książce " Odżywianie dla zdrowia " P. Pitchforda .
1 szklanka płatków owsianych górskich
4 szklanki wody (lub więcej)
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 1 daktyl)
szczypta soli
Wersja na zimno (przygotowywana po kilku godzinach):
Płatki zalać 1 szklanką wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Rano wrzucić płatki do blendera, dolać pozostałą wodę oraz dodatki i bardzo dobrze zmiksować. W zależności od ilości dolanej wody mleko będzie bardziej lub mniej gęste i wyraźne w smaku.
Przecedzić przez drobne sitko lub gazę.
Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin. Mleko rozwarstwia się, przed spożyciem należy je zamieszać.
Po zostałą pulpę można użyć do owsianki lub deserów.
Wersja na ciepło (przygotowywana od razu):
Płatki ugotować w 1-1,5 szklanki wody do miękkości.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
W tej wersji mleko się mniej rozwarstwia i jest bardziej aksamitne.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/11/domowe-mleko-owsiane.html