Wykonanie
Kremowa i sycąca zupa, idealna w chłodne jesienno-zimowe dni. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej. Zupa awaryjna, którą polecam, gdy w kuchni pustki - mamy tylko
ziemniaki i
cebulę (
mięso można pominąć).ok. 3-4 szklanki
bulionu (np. rosołu z poprzedniego dnia)4
ziemniaki1
marchewka (można pominąć)2
cebule2-3
kabanosy (lub 3 plasterki
wędzonego boczku czy
wędzonej szynki)
sól, świeżo mielony
pieprzszczypta suszonego
czosnkuszczypta
słodkiej papryki2 łyżki domowej
przyprawy jarzynkiopcjonalnie 2 łyżki zupy Kartoflanki
Winiaryolej do smażeniaopcjonalnie: 2 łyżki
śmietany,
parmezan do posypaniaNa patelni podsmażyć pokrojone w plastry
kabanosy (lub
boczek w kostkę) i przełożyć na talerz.Następnie obrać, drobno posiekać c
ebule i podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości
oleju (lub na tłuszczu z
boczku).
Ziemniaki i
marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego
bulionu, dodać
przyprawy oraz połowę usmażonej
cebuli. Gotować na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki zupy Kartoflanki rozrobionej w odrobinie zimnej
wody.Następnie zupę zblendować na gładko, jeśli będzie za gęsta, dolać trochę
wody. Można dodać też 2 łyżki
śmietany.Przed podaniem, na talerz wyłożyć łyżkę podpieczonej
cebuli z
kabanosami. Można jeszcze posypać
parmezanem.