ßßß Cookit - przepis na Oszczędna zupa krem z ziemniaków

Oszczędna zupa krem z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Kremowa i sycąca zupa, idealna w chłodne jesienno-zimowe dni. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej. Zupa awaryjna, którą polecam, gdy w kuchni pustki - mamy tylko ziemniaki i cebulę (mięso można pominąć).
ok. 3-4 szklanki bulionu (np. rosołu z poprzedniego dnia)
4 ziemniaki
1 marchewka (można pominąć)
2 cebule
2-3 kabanosy (lub 3 plasterki wędzonego boczku czy wędzonej szynki)
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta suszonego czosnku
szczypta słodkiej papryki
2 łyżki domowej przyprawy jarzynki
opcjonalnie 2 łyżki zupy Kartoflanki Winiary
olej do smażenia
opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, parmezan do posypania
Na patelni podsmażyć pokrojone w plastry kabanosy (lub boczek w kostkę) i przełożyć na talerz.
Następnie obrać, drobno posiekać c ebule i podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju (lub na tłuszczu z boczku).
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać przyprawy oraz połowę usmażonej cebuli. Gotować na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki zupy Kartoflanki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
Następnie zupę zblendować na gładko, jeśli będzie za gęsta, dolać trochę wody. Można dodać też 2 łyżki śmietany.
Przed podaniem, na talerz wyłożyć łyżkę podpieczonej cebuli z kabanosami. Można jeszcze posypać parmezanem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/oszczedna-zupa-krem-z-ziemniakow.html