Wykonanie
Aguas frescas, czyli świeże
wody to zbiorcza nazwa na
napoje chłodzące z
owoców, zbóż lub kwiatów, bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej. Poniżej przepis na wersję z
mango. Bardzo nam smakowała więc spodziewajcie się wkrótce dalszych wersji
smakowych :)Ważna uwaga. Zazwyczaj w supermarketach można dostać dwie wersje
mango - zwykłą i tzw. premium. Lepiej wybrać droższe - tyle samo pestki, więcej
owocu :)Składniki:duże dojrzałe
mangosok z całej
limonki6 dużych liści
mięty (u nas
mięta cytrynowa o bardzo dużych podłużych liściach)
woda mineralnałyżka
cukru trzcinowego (albo mniej, jeżeli
mango jest słodkie).
Mango pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze wraz z
sokiem z limonki i
miętą i
cukrem. Następnie miksować na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Zalać
wodą mineralną i wymieszać. Ilość
wody i
cukru zależy od tego, jak gęsty i słodki
napój nam odpowiada. Przelać do szklanek z
lodem i udekorować
mięta.Salud!