Wykonanie
Dzisiaj mała przerwa od przepisów tropikalnych.
Kraków nadal przypomina scenerię do gry Silent Hill - rozgrywającej się w zasnutym posępną mgłą miasteczku.Pogoda nie zachęca na pewno do niedzielnego spacerku. Dla nas to kolejny dzień na zaszycie się z książką i termosem
herbaty pod kocykami. A jak tu siedzieć pod kocem bez zapasu
ciastków ;)Poniższy przepis powstał przy okazji pieczenia przez nas karaibskiej wersji
tortu Pavlovej (przepis tutaj). Zostało nam wtedy sporo
żółtek.Składniki (porcja na 25
ciasteczek):200 gram
mąki pszennej3
żółtka100 gram
cukrupół kostki
masłałyżeczka
cukru waniliowego z
kardamonempłaska łyżeczka
cynamonuSkładniki umieścić w robocie kuchennym. Używać zimnego
masła z lodówki, podzielonego na bardzo małe kawałki - szybciej się wtedy łączy z resztą produktów, a w kruchym cieście to bardzo ważne - przegrzane ciasto po upieczeniu staje się twarde i niesmaczne - nie pomoże nawet schłodzenie go w lodówce.Ciasto jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą
masłem i
cynamonem.Jeżeli nie chcemy uzyskać konkretnego kształtu
ciasteczka, jest lepsza metoda od rozwałkowania ciasta i wycinania z niego pojedynczych
ciasteczek. Lepiej uformować je w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki - nie krócej niż na godzinę. Po wyciągnięciu należy odcinać z wałka
ciasteczka grube na ok. pół centymetra.Później
ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż
spody ciastek się zezłocą).