ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mała przerwa od przepisów tropikalnych.
Kraków nadal przypomina scenerię do gry Silent Hill - rozgrywającej się w zasnutym posępną mgłą miasteczku.
Pogoda nie zachęca na pewno do niedzielnego spacerku. Dla nas to kolejny dzień na zaszycie się z książką i termosem herbaty pod kocykami. A jak tu siedzieć pod kocem bez zapasu ciastków ;)
Poniższy przepis powstał przy okazji pieczenia przez nas karaibskiej wersji tortu Pavlovej (przepis tutaj). Zostało nam wtedy sporo żółtek.
Składniki (porcja na 25 ciasteczek):
200 gram mąki pszennej
3 żółtka
100 gram cukru
pół kostki masła
łyżeczka cukru waniliowego z kardamonem
płaska łyżeczka cynamonu
Składniki umieścić w robocie kuchennym. Używać zimnego masła z lodówki, podzielonego na bardzo małe kawałki - szybciej się wtedy łączy z resztą produktów, a w kruchym cieście to bardzo ważne - przegrzane ciasto po upieczeniu staje się twarde i niesmaczne - nie pomoże nawet schłodzenie go w lodówce.
Ciasto jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i cynamonem.
Jeżeli nie chcemy uzyskać konkretnego kształtu ciasteczka, jest lepsza metoda od rozwałkowania ciasta i wycinania z niego pojedynczych ciasteczek. Lepiej uformować je w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki - nie krócej niż na godzinę. Po wyciągnięciu należy odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra.
Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/11/kruche-ciasteczka-cynamonowe.html