Wykonanie
Zeszły sezon minął na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną,
imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową . Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona
stewią . Dziś propozycja kolejnej lemoniady - z
truskawek. Wkrótce zapowiadają falę upałów, więc mamy nadzieję, że już wkrótce przepis będzie bardzo pomocny :)Składniki na niecały 1 litr
napoju:sok wyciśnięty z 2
limoneksok wyciśnięty z 2
cytryn (łącznie ok. 180 ml)2 łyżki
cukru (lub więcej jeśli chcemy słodszy
napój)pół kilo
truskawekgarść liści
mięty (u nas cytrynowa)szklanka
lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej
wody i odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować na mus razem z liśćmi
mięty. W litrowym dzbanku umieścić
lód, dolać sok z
cytrusów i
truskawkowy mus oraz rozpuszczony
cukier, a następnie dopełnić
wodą i wymieszać. Zostawić na godzinę w lodówce aby się przegryzło.