Wykonanie
Kolejny
drink z cyklu: prosta receptura, ciekawa historia
drinka.
Drink ten został bardzo mocno spopularyzowany przez występowanie od pewnego momentu w serialu telewizyjnym "Seks w wielkim
mieście" - scenarzyści po prostu uznali, że bohaterki serialu nie mogą łoić w każdym odcinku Cosmopolitana ;)Składnikiem tego
drinka jest drugi z moich ulubionych włoskich
likierów -
Campari (o
Amaretto można poczytać link).
Campari jest włoskim bitterem (
alkoholem o wysokiej mocy, o przeważającym smaku gorzkich
ziół) o zawartości
alkoholu 20,5 %, stworzonym przez Gaspara
Campari w latach 60tych XIX wieku - twórcę
marki a dzisiaj wielkiego koncernu
alkoholowego. Receptura
likieru nie zmieniła się od tego czasu ani odrobinę.Dzisiejsza nazwa pochodzi od nazwiska twórcy. Nie zawsze tak było. Pierwszą nazwą rynkową trunku był: Bitter all'uso d'Hollandia. W tamtych czasach holenderskie
likiery były ogromnie popularne (w pewnym sensie spadkobiercą tych tradycji jest
marka de Kuyper, której produkty też się pojawią wkrótce na blogu). Oczywiście bitter ten nie miał żadnych powiązań z Holandią. To jednak nie zatrzymało rosnącej popularności unikalnego trunku.Ciekawostką jest, iż pełną recepturę
likieru zna obecnie tylko jedna osoba na świecie - Luca Garavoglia. Główny koncentrat jest przygotowywany wyłącznie przez kilka osób, każda zna jedynie część przepisu, a Pan Luca jako jedyny wie, jak je połączyć.O składzie
Campari wiadomo tyle, iż wchodzi do niego na pewno chinina, żeń-szeń,
rabarbar, skórka
pomarańczy i gorzkie
zioła. Wiadomo też, że to jeden z fajniejszych składników
drinków, moim zdaniem idealnie łączący się z
sokami cytrusowymi.Po tym nieco przydługim wstępie czas na sam przepis :)Składniki45 ml
wódki15 ml
Camparisok grejpfrutowyDo wypełnionej
lodem wysokiej szklanki przelać
wódkę oraz
Campari. Całość dopełnić
sokiem grejpfrutowym i wymieszać.Alla salute!