Wykonanie
Dziś przepis na klasyczne czeskie buchty, czyli słodkie
drożdżowe bułeczki. Można zrobić je nie tylko z powidłami, ale również z ulubionym, słodkim dodatkiem, który nam tylko przyjdzie do głowy.Składniki:1 kostka
drożdży (10 dkg)250 ml
mleka140 g
masła500 g
mąki pszennejszczypta
soli60 g
cukru3
żółtkacukier waniliowy i starta
skórka z cytrynypowidła śliwkoweroztopione
masło do smarowaniaPołączyć pokruszone
drożdże z odrobiną
mleka i szczyptą
cukru. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Pozostałe
mleko podgrzać i rozpuścić w nim
masło. Wsypać do miski
mąkę ze szczyptą
soli, dodać pozostały
cukier i
żółtka jaj. Dodać
cukier waniliowy i startą
skórkę z cytryny. Dolać ciepłe
mleko z
masłem oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (powinno zwiększyć objętość dwa
razy). Blat oprószyć
mąką i uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 5 cm i pokroić na 3 cm plastry. Na każdy nałożyć na środek łyżeczkę powideł, skleić jak pączki i uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie łączeniem do dołu w formie do pieczenia i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie z góry smarować buchty
masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut, aż upieką się na złoto. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.