ßßß Cookit - przepis na Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta

Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejny przepis do tureckiej herbaty. Słodkie i pachnące różami ciastka o wspaniałym kształcie. Cieszą oko, ale szybko znikają :)
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka kaszki manny
szklanka jogurtu naturalnego
pół kostki stopionego masła
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia ciasta:
szklanka cukru
szklanka wody
łyżka wody różanej
sok z połowy cytryny
całe migdały obrane ze skórek do dekoracji (na 10 minut wrzucić do wrzątku a następnie skórka się poluzuje i można wtedy ją łatwo zdjąć)
W robocie masło, oliwę, kaszkę manną i jogurt ukręcić na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szklankę mąki. Wyrobić. Dodawać po szklance mąki aż do uzyskania jednolitej zwartej kuli ciasta. Podzielić ją na cztery części i odstawić do miski. Przykryć ściereczką.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć szklanką-literatką koła. Łączyć po 4 jak na zdjęciu.
Następnie mocno zwinąć zaczynając od lewego brzegu.
Docisnąć mocno brzegi, aby nie odstawały.
Przeciąć na pół - mamy dwie róże :)
Do środka każdego ciasteczka wcisnąć cały migdał (dość głęboko, i tak rosnące ciasto je lekko wypchnie). Ciastka wyłożyć do dość głębokiego ceramicznego naczynia do zapiekania. Zostawić odstępy między nimi, bo rosną w trakcie pieczenia. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę różaną i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec aż ciasteczka i migdały zbrązowieją.
Gorące ciastka każde z osobna zalać obficie syropem. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciastka wchłoną syrop. Nieco zostanie na dnie naczynia, ale to niczemu nie przeszkadza.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/06/gul-tatls-tureckie-roze-z-kaszki-manny.html