Wykonanie
W dalszym ciągu na naszym blogu
drinki karaibskie. Dzisiaj symbol Portoryko - Piña colada.Niestety w moim zachwycie tym
drinkiem jestem odosobniony - Karola jakoś nie przepada za
kokosem z
alkoholem. Pewnie więc wolałaby oryginalną wersję
drinka z lat 50. XX wieku - z samym
sokiem ananasowym (od którego wzięła się nazwa
drinka: Piña colada - miażdżony
ananas). Dodatek
mleczka kokosowego sprawia, że
drink nabiera kremowożółtego koloru.Piña colada została zaprezentowana w znanej dziś formie pierwszy raz 16 sierpnia 1954 r. w Beachcomber Bar w Hotelu Caribe Hilton's w stolicy Portoryko, San Juan. Jej twórca, Ramón "Monchito" Marrer 3 miesiące pracował nad recepturą
drinka, aż wreszcie stworzył
napój, który dziś stanowi jeden z symboli jego ojczyzny.Składniki:60 ml jasnego
rumu (u nas
Bacardi Superior)60 ml
mleczka kokosowego90 ml
soku ananasowego (z miąższem)kruszony
lódplasterek
ananasa i wisienki koktajlowe do dekoracji
Rum,
mleczko kokosowe i
sok ananasowy przelać do shakera wypełnionego
lodem. Energicznie wymieszać - dłużej niż inne
drinki, aby
mleczko kokosowe dobrze wymieszało się z resztą składników. Do kieliszka przesypać pokruszony
lód. Zawartość shakera przelać do kieliszka. Całość udekorować koreczkiem z
ananasa i wisienek koktajlowych.W wypadku przyrządzania w blenderze:Wszystkie składniki (poza dekoracją :P) przelać do blendera i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.Salud!