Wykonanie
Nigdy wcześniej nie robiłam
tortów. Zawsze robiła je mama. Mamine
torty to absolutne mistrzostwo świata. Jednak dziś jest szczególna okazja, nasz synek ma pierwsze w życiu imieniny, więc postanowiłam, że zrobię mu tort. Wybrałam przepis na tort różany pochodzący z moich wypieków i trochę go zmodyfikowałam bo wydawał mi się lekko mdły oraz dlatego, że mam tortownicę o średnicy 24 cm. Poncz jest bezalkoholowy ponieważ karmię. Nie siliłam się również na uzyskanie efektu ombre. Mimo że tort jest dla małego chłopca, użyłam różowego barwnika.Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki ąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem do przełożenia i dekoracji:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru3 łyżki
wody różanej
różowy barwnik spożywczy (u mnie Wilton rosado)Poncz:150 ml
wody120 ml
soku z cytryny i
limonki3 łyżki
cukru(lub inny ulubiony poncz)Dodatkowo do przełożenia:2 łyżki
konfitury z
płatków róży3 łyżki ulubionego
dżemu - wybrałam domowy
dżem truskawkowyBiszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować ciasto:
białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru, a następnie po jednym
żółtku. Do gotowej piany przesiać
mąki i wymieszać delikatnie szpatułką, przelać do tortownicy. Piec do suchego patyczka (ok. 30-35 minut). Należy pilnować żeby temperatura w piekarniku nie przekroczyła 170 stopni, wtedy
biszkopt nie wyrośnie tak jak powinien. Gorące ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika spuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu, przekroić na 2 blaty.
Konfiturę i
dżem utrzeć razem do uzyskania gładkiej masy (używam
dżemu bo moim zdaniem sama róża jest zbyt intensywna), składniki ponczu wymieszać aż
cukier całkowicie się rozpuści.Przygotować krem: wszystkie składniki kremu schłodzone umieścić w misce i miksować do momentu uzyskania gładkiej sztywnej masy.Pierwszy blat
biszkoptowy umieścić na talerzu lub paterze, na której będziemy serwować tort, naponczować, posmarować
dżemem z różą, rozsmarować ok. połowę
kremu śmietankowego, przykryć górnym blatem, leciutko docisnąć, naponczować (dobrze jest ponakłuwać skórkę
biszkoptu nożem żeby poncz nie spływał po niej). Przełożony
biszkopt schować do lodówki. W tym czasie przygotować kolorowe kremy do dekoracji. Do osobnej miseczki odebrać część kremu na wierzch
tortu (ok. 1/3 kremu, białego kremu potrzeba najwięcej). Do pozostałej części kremu dodać odrobinę różowego barwnika, wymieszać, odebrać część do miseczki, tę czynność powtórzyć jeszcze 2
razy żeby uzyskać 3 odcienie różu. Wyjąć
biszkopt z lodówki i obłożyć kremem tak żeby najciemniejszy był na spodzie, a biały na wierzchu, wygładzić tępą stroną noża lub szpatułką. ponieważ zostało mi sporo kremu, zrobiłam na wierzchu ciemnoróżówe gwiazdki, ale nie jest to konieczne, bez tego tort prezentuje się równie dobrze.