ßßß Cookit - przepis na Chleb biały. Domowe pieczywo na zakwasie

Chleb biały. Domowe pieczywo na zakwasie

nazwa

Wykonanie

To chleb na zakwasie zupełnie śniadaniowy. Jego smak jest neutralny, pasuje za równo do słodkich jak i słonych dodatków. Ma chrupiącą skórkę i jest zrobiony ze zwykłej mąki pszennej chlebowej.
Składniki:
150g ciasta zakwaszonego trzykrotnie (którego opis wykonania znajdziecie tutaj)
300g mąki pszennej chlebowej
150g wody (ciepłej)
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ok 200g mąki zalać wodą i odstawić na pół godziny. Dodać ciasto zakwaszane trzykrotnie, sól, cukier i resztę mąki. Zagnieść ciasto (powinno być luźne, jeśli jednak jest za rzadkie, należy dodać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę lub stolnicę, obsypać mąką i spłaszczyć, aby odgazować pęcherzyki powietrza. Złożyć na pół i podzielić na dwie części. Uformować bochenki i odłożyć na kolejne pół godziny.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Studzić na kratce, aby chleby nie namiękły od spodu.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/chleb-biay-domowe-pieczywo-na-zakwasie.html