Wykonanie
Bardzo aromatyczny
syrop korzenny, którego głównym składnikiem jest
dynia. Niezastąpiony składnik rozgrzewającej
kawy Latte, dodatek do deserów i ciast.
Składniki1/2 szkl
pure z dyni*1 szkl
cukru3 łyżki
wodyMieszanka przypraw2 łyżki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatułowej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonych
goździkówPrzygotowanie:Do garnka wsypać
cukier,
pure z dyni oraz
wodę. Trzymać na włączonym palniku do momentu rozpuszczenia
cukru, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy
cukier się rozpuści wsypać jedną łyżkę przypraw i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok 15-20 minut.Następnie pozostawić do wystudzenia.Chłodny
syrop przecedzić przez gęste sitko albo gazę, trzymać w zamkniętym słoiku do
trzech miesięcy. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)*
Pure z dyni: aby otrzymać
pure z dyni, należy wydrążyć
dynię, pokroić na niewielkie kawałki (nieobraną), ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec do momentu aż miąższ zacznie brązowieć (ok 20-30 minut w temperaturze 180-200 C). Następnie łyżką oddzielić skórkę a miękką część rozdrobnić za pomocą blendera.