Wykonanie
Przepis na ok 10-12
ciastek małych.Dla mojego synka postanowiłam tradycyjnie coś zdrowszego upiec:) Uwielbia
słodycze, więc ja mu zaserwowałam z dawką zdrowia :)
Ciasteczka są podobne z Australii- Anzac Biscuits, tylko tam jest
syrop klonowy.
Składniki:45 g
płatków owsianych45 g
wiórków kokosowych50 g
mąki35 g
cukru pudru50 g rozpuszczonej
margaryny Kasi lub
masła.½ płaska łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie:
Do naczynia wsypać
płatki, wiórki,
mąkę,
cukier i wszystko mieszamy. W małym rondelku roztopić
masło.
Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej
wody, wlać do rondelka z
margaryną Kasią lub
masłem, dokładnie wymieszać. Następnie połączyć to ze suchymi składnikami i wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości większego
orzecha włoskiego. Kładziemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, spłaszczamy pamiętając o odstępach
między ciastkami.
Piec w temperaturze 180’C około 8 - 10 minut. Kontrolować, bo szybko łapią kolor. Po upieczeniu będą bardzo miękkie, zostawić do wystygnięcia.życzę smacznego,
mój synek je uwielbia, a ja cieszę się, że je zdrowe rzeczy ;)))))))))))