Wykonanie
Kolejny tort, to tort zrobiony na moje urodziny ;-) W podniebnym raju
brzoskwiń,
malin i
borówki amerykańskiej. Smak ciasta wręcz idealny ;) Mojej rodzince smakowało.
Składniki na ciasto:150 g
margaryny150 g
cukru1 pełna szklanka
mąki tortowej3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao ciemne gorzkieMasa:400ml
śmietany kremówki 30%Dodatkowo:szklanka
borówek amerykańskich;puszka
brzoskwiń;kilka sztuk
malinMargarynę ucieramy z
cukrem i stopniowo dodajemy po
jajku. Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy
kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,
potem mieszamy delikatnie całość. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C. Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia i kroimy wzdłuż.
Śmietanę kremówkę ubijamy i część nakładamy na jeden spód, na którym układamy odsączane
brzoskwinie, pokrojone w paski. Na środek dajemy pół szklanki
borówek. Nakładamy na to drugi spód i również nakładamy
śmietanę,
brzoskwinie i
borówki w środek oraz po bokach i jeszcze
maliny. Wkładamy ciasto na ok. 2h do lodówki. Polecam osobiście na całą noc.Torcik jest pyszny, prosty i szybki!
Tu synuś pomagał mi dmuchać świeczki ;-)