Wykonanie
Nie rozumiałam fenomenu crumble. Jednak kusiło mnie, by je zrobić. Co mi szkodziło, w końcu to tylko parę minut. Gorzej, że przez kilka miesięcy nie mogłam znaleźć kokilek do tego. A tak mi się podobały. W końcu się udało, sprzęt zakupiony, więc spróbowałam. Wiem tylko jedno -
będę wracać do tego dość często. Pracy przy tym nie ma żadnej, nie zostaje blacha ciasta, której nie ma kto zjeść, jest tego w sam raz na drobną przekąskę do
kawy. Polecam niezdecydowanym.
Składniki (na 6 kokilek):- 4
brzoskwinie,- 200 g
masła,- 150 g
cukru,- 150 g
mąki.Sposób wykonania:Na dno kokilek wyłożyć połówki
brzoskwiń i ewentualnie wcisnąć w
boczki mniejsze kawałki, by całe dno było wypełnione. Dużo zależy od wielkości
owoców. Z pozostałych składników wyrobić kruszonkę, którą posypujemy
brzoskwinie w kokilkach. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut.
Przepis dodaję do akcji: