ßßß Cookit - przepis na Banoffee z małą modyfikacją.../ Banoffee pie

Banoffee z małą modyfikacją.../ Banoffee pie

nazwa

Wykonanie

Nie będę nikomu wmawiać że to ciasto jest lekkie, zdrowe, czy mało słodkie Na pierwszy rzut oka widać że nie jest w ogóle. Za to jest jednym z najlepszych na świecie i to wystarcza żeby od czasu do czasu bez wyrzutów sięgnąć po kawałek. Albo 2. Ewentualnie 3
I won't tell you this pie is healthy, light or low-carb. You can see it it definitely not. However, it is one of the best cakes in the world and that's enough to eat a piece from time to time. Or 2 pieces. Eventually 3
Przepis zostawiłam prawie bez zmian, jednak czegoś mi w nim brakowało... Mascarpone! Najlepszy "deserowy" serek czyni konsystencję masy jeszcze bardziej kremową, a całe ciasto- jeszcze bardziej moim ulubionym ;)
The recipe is almost the same as original one, but I knew there is a lack of something... Mascarpone!The best "dessert" cheese makes it even more creamy and more "my favorite pie ever" ;)
Składniki( blacha 23x23cm)
-200 herbatników digestive/ 7oz. digestive cookies
-80 g płatków owsianych/ 3oz. old-fashioned oats
-100 g masła/ 3 . 5 oz butter
-łyżka cukru trzcinowego/ 1 Tbls dark sugar
-puszka masy krówkowej(400g)/ 1 tin(14 oz.) dulce de leche
-3 banany/ 3 bananas
-opakowniae(250 ml) śmietany kremówki/ 9oz cream
-200 g mascarpone/ 7oz. mascarpone
-2 łyżki cukru pudru/ 2 Tbls powder sugar
-1/3 tabliczki gorzkiej czekolady/ 1/3 bar dark chocolat e
Ciasteczka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło, płatki owsiane, cukier i ponownie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-8 minut. W międzyczasie gdy spód się studzi, podgrzać masę krówkową( nie doprowadzić do wrzenia, powinna stać się tylko płynna). Przełożyć masę na spód, następnie ułożyć pokrojone w plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować, tym razem na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na ciasto, posypać startą czekoladą odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin( żeby smaki się przegryzły)
Crush digestive cookies, add melted butter, oats, dark sugar and mix again.Put onto baking tray and press, so that there are no holes. Put into oven preheat to 320 F for 7-8 minutes.In meantitme, warm up dulce de leche and pour onto base, than slicced bananas. Whip the cream with powder sugar, add mascarpone and combine well.. Pour the cream onto banans.Sprinkle with grated dark chocolate and put into fridge for at least 12 h.
I w końcu rozkwitły storczyki...
Carmel <3
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/08/banoffee-z-maa-modyfikacja-banoffe-pie.html