ßßß Cookit - przepis na PANZANELLA

PANZANELLA

nazwa

Wykonanie

Skoro już upiekłam chlebki otrębowe, to teraz trzeba je wykorzystać ;) Stąd toskańska sałatka z chlebem. Trochę dostosowana do tego, co udało się dostać w sklepie. Niestety nie w każdym mieście istnieje możliwość dorwania świeżych ziół jeśli nie hoduje się ich w doniczce, więc obyło się bez bazylii.
PANZANELLA
(Dukan, faza II PW)
składniki na 2-3 porcje:
- 1 żółta papryka (u mnie czerwona)
- 2 małe pomidorki
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 świeży ogórek
- 1-2 kromki chleba otrębowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
Kromkę chleba pokroić w kostkę, skropić mieszanką octu i wody (4 łyżki wody, 1 łyżka octu). Odstawić na 15 minut, po czym zrumienić na suchej patelni. Z warzyw wykroić (z papryki) lub wyjąć łyżeczką (z pomidorów i ogórka) gniazda nasienne. Dowolnie pokroić miąższ. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać wszystkie warzywa z przyprawami i octem. Odstawić najlepiej na 1h, ale po ok. 20 minutach też już jest pycha.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/06/Panzanella.html