ßßß Cookit - przepis na Napój imbirowo miętowy

Napój imbirowo miętowy

nazwa

Wykonanie

Dzieło przypadku ;) Została mi resztka imbiru, a z parapetu smutno zerkała na mnie mięta. Powstał jeden z najlepszych dowodów na to, że im prostszy pomysł, tym lepiej :D Czemu ja wcześniej na to nie wpadłam?! Wyszło pyyycha :D Tutaj akurat napój był na zimno, w szklankach lądował już z lodem, w wersji orzeźwiającej, dlatego jest sporo cukru. Z racji, że napój jest w połowie imbirowy, na ciepło może być fajnie rozgrzewający. Wtedy radzę dać mniej cukru, bo nie będzie lodu, który rozcieńczy całość.
składniki na 4 szkl:
- korzeń imbiru (u mnie ok 3cm, może być więcej)
- spora garść mięty
- 1l wody
- 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego (następnym razem spróbuję z miodem)
Imbir obrać, pokroić w plastry, miętę opłukać, odcisnąć wodę i wrzucić do rondla razem z imbirem. Zalać 1l wrzątku, wsypać cukier i gotować ok 10 minut, raz na jakiś czas zamieszać.
1. Na zimno:
Odstawić do ostygnięcia, ewentualnie wyciągając kawałki imbiru, zostawiając samą miętę. Po ostudzeniu nalewać odcedzony napój do szklanek wypełnionych lodem.
2. Na ciepło:
(Gotować z mniejszą ilością cukru) Ewentualnie wyjąć miętę, przelać do filiżanek lub kubków i zaraz pić.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/05/Napoj-imbirowo-mietowy.html