Wykonanie
«
Kawa piernikowaGofry piernikowe »PierniczkiTo moje pierwsze pierniczki w życiu. Ciasto zrobiłam tydzień temu, czyli w sobotę. Piec zaczęłam wczoraj, ale z Młodszym Bratem, więc szło nam bardzo opornie i w połowie sobie darowaliśmy, bo nam ręce odpadały. Dzisiaj Mama postanowiła mi pomóc i szybko dokończyłyśmy. Za to za lukrowanie bierzemy się za tydzień. Przepis znalazłam na forum CinCin . W innym
wątku polecano go początkującym, czyli jest idealny dla mnie :)Mamy cały
słój (5-litrowy), wielką puszkę po ciastkach i zwykłą puszkę po piernikach. Zapasy na 5 lat :D
(zdjęcie z grudnia 2011, czyli zapasy starczyły na krócej i trzeba była zrobić nowe ;)PIERNICZKIskładniki:- 5 jaj- 0,5 kg
cukru- 1,5 kg
mąki- 0,5 kg
miodu- 0 , 5 kg tłuszczu- 0,5 łyżki
sody- 1
proszek do pieczenia- 5 dkg
kakao- 5 dkg
przyprawy do pierników- zmielony
cynamon i
goździki (po małej łyżeczce)Połowę
cukru rozpuścić na złoty kolor.Resztę
cukru ubić z 5
jajkami.Gdy
cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i
miód (chwilę gotować).Do miski wsypać
mąkę,
przyprawy,
kakao,
sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite
jajka.Wszysto dobrze wyrobić.Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170°C.
EDIT 13 . 12.2008: ozdobiliśmy z bratem część pierniczków :) strasznie długo to trwało, dlatego tylko część
sobota, 06 grudnia 2008, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze