Wykonanie
Po ostatnim cieście, którego udanym w żadnym razie nazwać nie można, jakoś odechciało mi się piec. Może
mieć na to również wpływ pogoda - piękna,
słoneczna, przy której włączanie piekarnika to wręcz czysty masochizm. Ale słodkiego się chce... Postanowiłam więc przygotować coś lekkiego, pobudzającego, a jednocześnie stanowiącego pełnoprawny deser. Szukałam inspiracji w En aromatisk nydelse: Kaffe, ale jakoś żadna z podanych propozycji mnie nie zadowoliła. Wymieszałam więc kilka przepisów, tu dodałam, tam odjęłam, coś od siebie też dorzuciłam - i jest.
Kawa mrożona, której moc kryje się za delikatnym
mlekiem i
śmietanką, a odrobina
alkoholu nadaje całości charakteru.
Kawa jest słodka, bardziej zamiast, niż do ciasta. Bardzo nam zasmakowała: Szanowny Brat
kawy nie
pija, ale tą pochwalił i nie pogardził dolewką; D. jest fanem
kawy, a takiej słodkiej i z efektami specjalnymi to już w ogóle; ja również nie odmówię. Kiedy robiłam prawo jazdy dwa lata temu, i miałam przerwy
między teorią a jazdami, siadałam w kawiarni z książką w dłoni i mrożoną
kawą na stoliku. Piękne to były czasy...Abstrahując od kuchni, gotowania i nie gotowania, chciałabym wspomnieć, że jutro strona postcrossing.com obchodzi swoje szóste już urodziny. Sama jestem członkiem od nieco ponad roku, wysłałam w tym czasie 73 kartki, dostałam 65 z różnych stron świata. Nieoficjalnie, za pośrednictwem strony, umawiając się prywatnie, wysłałam i dostałam drugie tyle. Uważam, że to świetna zabawa, i warto o tym wspomnieć. Takie podróże za pomocą pocztówek bywają naprawdę odkrywcze i ciekawe. Świetna zabawa gwarantowana!Wracając do
kawy - wierzch może nie wygląda najlepiej, ale dopiero co kupiłam sobie
śmietankę w sprey'u, i jeszcze nie specjalnie wychodzi mi jej używanie. Ale nauczę się!
Póki co sprawia mi wielką frajdę - kojarzy się jakoś tak... Profesjonalnie . A przykryta odrobiną
ajerkoniaku wygląda i tak całkiem nieźle. Najważniejsze, że smakuje świetnie. Polecam!
Kawa mrożona z
lodamiSkładniki:(na 1 porcję)150 ml mocnego naparu z
kawy1-2 łyżeczki
cukru70 ml zimnego
mleka1 gałka
lodów waniliowych2-3 łyżki
bitej śmietany1-2 łyżki
ajerkoniakuKawę posłodzić (wedle uznania) i ostudzić.Zimną wymieszać z
mlekiem. Do szklanki włożyć
lody, zalać
kawą.Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę, polać
ajerkoniakiem.Smacznego!Pogoda dopisuje, ale pracy mamy tyle (i Panowie, i ja), że brakuje nam czasu na wycieczki czy chociażby dalsze spacery. Mam nadzieję jednak, że koniec lipca i początek sierpnia dadzą nam chwilę wytchnienia, i jeszcze przed wrześniowym urlopem uda nam się gdzieś pojechać i coś zobaczyć. Tymczasem... Lecę do pracy.