Wykonanie
Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :)
Biszkopt:5
jajek1 ¼ szklanki
cukru1 ¼ szklanki
mąkiEwentualnie 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:700ml
śmietany kremówki 30%2
śmietan fixy1 łyżka
cukru100 – 150g
białej czekolady200g
płatków migdałowychOk. 50 – 100g
kokosu do posypaniaDodatkowo:Ok. ½ szklanki
wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej),
wódki lub
likieru kokosowegoBiałka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy
cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo
żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich
żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach, po czym zmniejszamy na najwolniejsze obroty i wsypujemy
mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo
biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy
mąka dobrze się zmiesza z
ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 ⁰ C przez około 25 minut.Upieczony, lekko przestudzony
biszkopt delikatnie odrywamy od papieru i ponownie go na nim kładziemy. Zimny
biszkopt nasączamy
wodą lub
alkoholem.
Białą czekoladę trzemy na średnich oczkach tarki.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, po chwili dodajemy
śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej
śmietany dodajemy potartą
białą czekoladę i
płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę
śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu
kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas przechowujemy w lodowce.
R E K L A M A