ßßß Cookit - przepis na karpatka

karpatka

nazwa

Wykonanie

karpatka była w moim rodzinnym domu od zawsze. na każde urodziny, imieniny , święta. pamiętam , kiedy chcieliśmy z ojcem ot tak ,na niedzielę, musieliśmy pisać do mamy podanie o zrobienie karpatki :)
teraz jako kobieta niezależna piekę, kiedy mam ochotę ;) mój ślubny twierdzi, że jaśnie pani karpatka jest na wysokim miejscu w jego własnym rankingu ciast, choć i tak wiem , że bardziej od samej karpatki woli krem budyniowy
i mógłby go jeść prosto z miski ( co z resztą czasem robi ;) ). z przepisu wychodzi duża blacha
ciasto parzone :
1 szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka w rondelku zagotowuję wodę z margaryną, skręcam gaz i wsypuje mąkę zmieszaną z proszkiem, szybko mieszam warzechą aby nie zrobiły się grudki. kiedy masa jest gładka i jednolita odstawiam do wystudzenia. do letniego ciasta dodaje po 1 jajku i mieszam na gładka masę. tak przygotowane ciasto dziele na 2 części, każdą z nich rozsmarowuje na wyłożone papierem do pieczenia blachy, wstawiam ( piekę równocześnie 2 blachy) do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni ( z termo), piekę ok 25 minut, na rumiano. zostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
zimne placki przekładam kremem budyniowym , takim jak do fal dunaju , przepis tutaj .
wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc, przed podaniem wierzch posypuje cukrem pudrem.
smacznego
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/11/karpatka.html