Wykonanie
czy można zrobić pyszne ciasto
czekoladowe używając zaledwie 2 składników? można :) trzeba tylko trochę pokombinować ;) bazowałam na przepisie na brownie.
jajka muszą być , bo ciasto bez
jajek jest według mnie nie smaczne( próbowałam kiedyś zrobić babeczki bez
jajek i były co tu dużo mówiąc paskudne),
mąkę pominęłam, bo przecież nie jest konieczna ( czego dowodem są ciasta bezglutenowe), a całą resztę czyli
kakao,
cukier i
masło zastąpiłam nutellą . efekt??? obłędne ciasto
czekoladowe!!! wygląda na ciężkie i zbite, a tak naprawdę jest lekkie , puszyste niczym ptasie mleczko. oczywiście zamiast nutelli można użyć dowolnego
kremu czekoladowego lub
orzechowego , ja jednak jestem zagorzałą zwolenniczka nutelli, bo dla mnie ma idealny smak.składniki :5
jajek200 g nutelli
białka oddzielić od
żółtek. nutellę ogrzać w kąpieli
wodnej, tak aby była lekko płynna ale nie za ciepła ( jeśli mamy bardzo ciepło w kuchni i nutella w słoiku jest dość lejąca , można ten krok pominąć) .
białka ubić na sztywno. w misce wymieszać nutellę z
żółtkami, dodać 2 łyżki piany z
białek , delikatnie wymieszać ( najlepiej łyżką) aż składniki się połączą. następnie dodać połowę pozostałych
białek , wymieszać i na koniec resztę
białek, ponownie wymieszać do połączenia składników. wylać na formę, piec ok 25 minut w temp. 170 stopni. i 2 składnikowe ciasto
czekoladowe gotowe :)wierzch można oprószyć samym
cukrem pudrem lub zmieszanym z
cynamonem, można polać ulubiona polewą lub zostawić takie jak wyjdzie i delektować się smakiem :)smacznego