ßßß Cookit - przepis na JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM

JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM

nazwa

Wykonanie

Bywają dni kiedy nie mamy kompletnie nic w lodówce i ciarki przechodzą nam po plecach kiedy do drzwi pukają niespodziwani goście. Wypadałoby ich czymś poczęstować, ale czym….??? Ciasta nie ma, a w pudełkach po cukierkach są jedynie papierki. Nie musicie się jednak martwić o ile macie w spiżarni jabłka i uda Wam się odkopać dawno zapomniany budyń waniliowy. Do dzieła….
Składniki:
4 jabłka
woda
cukier
4 łyżki dżemu
cynamon
Sos waniliowy :
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru waniliowego lub opcjonalnie laska wanili
1 łyżka masła
1 jajko
3 łyżki cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć.
Jabłka gotujemy w osłodzonej wodzie do chwili aż zmiękną.
Kiedy będą już gotowe odączamy je, wykładamy do miseczki przeciętą stroną do góry. Nadziewamy dżemem i zalewamy gotowym sosem waniliowym.
Przygotowanie sosu:
Gotujemy 1 1/2 szklanki mleka. Do gorącego mleka dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz łyżkę masła.
Jajko mieszamy z cukrem, połową opakowania budyniu oraz 0,5 szklanki mleka.
Powstałą miesznkę wlewamy do pozostałego gorącego mleka, podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając.Kiedy sos zgęstnieje polewamy nim jabłka.
Całość można posypać delikatnie szczyptą cynamonu.
Smacznego
Incoming search terms:
sos waniliowy z budyniu
jabłko w sosie waniliowym jak zrobic jablka pieczone z sosem waniliowym
pieczone jabłka z sosem budyniowym
sos z budyniu
Źródło:http://glodomorek.com.pl/jablka-w-sosie-waniliowym