ßßß Cookit - przepis na Małoletnie miłości i cherokee z jagodami (czyli indiański chlebek)

Małoletnie miłości i cherokee z jagodami (czyli indiański chlebek)

nazwa

Wykonanie

Między trzecim a jedenastym rokiem życia byłam zakochana jakiś tysiąc razy. Za każdym razem na zabój. Jeśli nie nie w kolegach z przedszkola, to w aktorach filmów lub seriali, które akurat śmigały na jednym z dwóch kanałów, w czarno-białym odbiorniku telewizyjnym marki Neptun. Jedną z wielkich ekranowych miłości był bohater serialu "Żar tropików":
W przedszkolu byli m.in.:
Filip, który podrywał mnie na leżakowaniu
Mirek, mój sąsiad
Nie pamiętam jak się nazywał ten chłopiec, ale w dolnym rzędzie siedzi jego brat bliźniak, w którym też byłam zakochana, co zrodziło pierwszy, tak poważny dylemat w moim życiu:
Zresztą między tym ostatnim chłopcem, a kolejną, ekranową miłością, widzę poważną, indiańską analogię. Pamiętacie serial Dr Quinn? Ehh.... był tak pewien Indianin Sully, który tak naprawdę Indianinem nie był, ale przystojny jak najbardziej. I taki był tajemniczy. I strzelał z łuku. I ognisko potrafił rozpalić bez zapalniczki. Miał psa. Ahh Sully...
Ale do rzeczy, bo miłość miłością, a jeść trzeba. A indiańskie zauroczenie przypomniało mi się przy okazji robienia równie indiańskiego chlebka, który w rzeczywistości jest ciastem nie chlebem, przepis podobno jest oryginalny, a taki "chleb" Indianie piekli na gorących kamieniach. Najlepiej smakuje z syropem klonowym, ale jeśli takowego nie mamy, możemy go podać z powidłami lub cukrem pudrem. Przepis znalazłam go w gazetce "Przyślij Przepis" nr 4.
Składniki:
- 2 szklanki mąki + 1-2 łyżki do oprószenia jagód
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 2 szklanki jagód
- jajko
- łyżka masła w temp. pokojowej
- cukier waniliowy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy mąką, aby w trakcie pieczenia nie opadły na dno i odstawiamy na bok.
Jajko wbijamy do miski, ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy masło, i cukier waniliowy. Następnie, delikatnie mieszając, cienką strużką wlewamy mleko. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do masy. Mieszamy, aż całość nabierze jednolitej konsystencji.
Jagody wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki 12x21 cm.) lub małej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/cherokee-z-jagodami-czyli-indianski.html