Wykonanie
No już prościej być nie może. Ani łatwiej. Bo zrobienie sashimi nie wymaga żadnych specjalnych zdolności, umiejętności rolowania za pomocą maty bambusowej. Bo sashimi to surowe
ryby,
owoce morza, pokrojone w plastry lub kostkę. Do tego kilka standardowych dodatków jak
sos sojowy, wasabi, marynowany
imbir,
rzodkiew i na przykład, jak w przypadku mojego dzisiejszego sashimi z
tuńczyka, czarny
sezam. No i jedna, bardzo ważna rzecz, aby
rybę pokroić, a nie poszarpać jej, jak niewyżyty rzeźnik, potrzebujemy bardzo
ostrego noża. Zatem do dzieła. Róbmy sashimi.- 300 gramów surowego, świeżego filetu z
tuńczyka- czarny
sezam- wasabi-
sos sojowy- marynowany
imbirTuńczyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie
ostrym nożem kroimy go w 5-8 milimetrowe plastry i układamy na talerzu. Posypujemy czarnym
sezamem i podajemy z wasabi, marynowanym
imbirem i
sosem sojowym.Smacznego!