ßßß Cookit - przepis na Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie

Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka z kisielem żurawinowym
Pannacotta waniliowa z ... »
Chleb z czekoladą i rodzynkami, drożdżowy, na zaczynie (poolish)
Nie mogłam się oprzeć wspólnemu pieczeniu . Z ciekawości ale też z chęci wspólnego pieczenia wzięłam udział i tym razem . Efekt wyszedł zadowalający ,chlebki wyszły smaczne miękkie i o lekko twardawej skórce która po wystudzeniu zmiękła i chlebek od razu nadawał się do jedzenia
na poolish :
2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
125 g / 125 ml ciepłej wody
125 g mąki pszennej (T55)
ciasto właściwe :
300 g mąki pszennej (u mnie T820)
5 g (1 łyżeczka) soli
2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
ok. 220 – 240 ml ciepłej wody
80 g (2/3 szk) chipsów czekoladowych (pół słodkich) -( Dałam startą czekoladę )
200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao
Poolish WIECZOREM – na ranne pieczenie
1. W misie wymieszałam drożdże z wodą (125 ml); i mąką(125 g) . Przykryłam ściereczką i zostawiłam tak na noc przy grzejniku .
2. Następnego dnia rodzynki i czekoladę starta wsypałam do miseczki i wymieszałam razem. Do drugiej miski wsypałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam.
3. Wymieszałam drożdże z wodą.
4. Rozmieszane drożdże z wodą wlałam do zaczynu który wstawiłam wieczorem , dodałam resztę składników .
5. Przykryłam i odstawiłam na 10 min.
6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto :- zmiksowałam mikserem na najmniejszych obrotach i zostawiłam na 10 minut.
7.Czynność powtarzałam 6 razy .
8. Za siódmym razem ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę.
9. Po godzinie wyrobiłam ciasto podzieliłam je na połowę i przełożyłam do dwóch blaszek takich na babkę obsypanych mąka i czekałam 4 godziny ,aż ciasto wyrosło .
10. Po 4 godzinach wstawiłam naczynie z woda do nagrzanego piekarnik240 stopni , teraz wkłądam chleb zmniejszam do 200 stopni i piekę 35minut .
11.Chleb wyjęłam i zostawiłam na kratce do ostudzenia.
niedziela, 02 marca 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/03/Chleb-czekoladowy-Wypiekanie-na-sniadanie.html