Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka z
kisielem żurawinowymPannacotta waniliowa z ... »
Chleb z
czekoladą i
rodzynkami,
drożdżowy, na zaczynie (poolish)Nie mogłam się oprzeć wspólnemu pieczeniu . Z ciekawości ale też z chęci wspólnego pieczenia wzięłam udział i tym razem . Efekt wyszedł zadowalający ,
chlebki wyszły smaczne miękkie i o lekko twardawej skórce która po wystudzeniu zmiękła i chlebek od razu nadawał się do jedzeniana poolish :2 g świeżych
drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)125 g / 125 ml ciepłej
wody125 g
mąki pszennej (T55)ciasto właściwe :300 g
mąki pszennej (u mnie T820)5 g (1 łyżeczka)
soli2 g świeżych
drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)ok. 220 – 240 ml ciepłej
wody80 g (2/3 szk)
chipsów czekoladowych (pół słodkich) -( Dałam startą
czekoladę )200 g (1 1/3 szklanki)
rodzynek koryntek20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego
kakaoPoolish WIECZOREM – na ranne pieczenie1. W misie wymieszałam
drożdże z
wodą (125 ml); i
mąką(125 g) . Przykryłam ściereczką i zostawiłam tak na noc przy grzejniku .2. Następnego dnia
rodzynki i
czekoladę starta wsypałam do miseczki i wymieszałam razem. Do drugiej miski wsypałam
mąkę,
sól i
kakao, wymieszałam.3. Wymieszałam
drożdże z
wodą.4. Rozmieszane
drożdże z
wodą wlałam do zaczynu który wstawiłam wieczorem , dodałam resztę składników .5. Przykryłam i odstawiłam na 10 min.6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto :- zmiksowałam mikserem na najmniejszych obrotach i zostawiłam na 10 minut.7.Czynność powtarzałam 6
razy .8. Za siódmym razem ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę.9. Po godzinie wyrobiłam ciasto podzieliłam je na połowę i przełożyłam do dwóch blaszek takich na babkę obsypanych
mąka i czekałam 4 godziny ,aż ciasto wyrosło .10. Po 4 godzinach wstawiłam naczynie z
woda do nagrzanego piekarnik240 stopni , teraz wkłądam
chleb zmniejszam do 200 stopni i piekę 35minut .11.
Chleb wyjęłam i zostawiłam na kratce do ostudzenia.
niedziela, 02 marca 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter