Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Francuskie
ciastka z musem ...
Truskawkowy zawrót głowy »Pierwszy raz robiłam
zakwas na chleb i udał się wyszedł i o to chodziło pokaż wam teraz etapy robienia zakwasu mojego2 szklanki
maki żytniej typ 720 ( 4x po 1/2 szklanki
mąki )2 szklanki przegotowanej
wody ( 4x po 1/2 szklanki
wody )1 Dzień1/2 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin.
2 DzieńDo słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia
mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin.
3 DzieńDo słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia
mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część
mąki i
wody .
4 DzieńDo słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia
mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .
Gotowy zakwas wstawiamy do lodówki raz na tydzień dokarmiamy go dodając 1/2 szklanki
mąki i tyle samo letniej
wody zostawiamy go na jakieś 4 godzinki i jeśli nie pieczemy
chleba to wstawiamy go z powrotem do lodówki . Po jakimś czasie brzegi słoik będą oblepione suchym zakwasem wtedy najlepiej przelać go do wyparzonego słoika .Skorzystałam z przepisu od Ewy Zychewicz której bardzo dziękuję oto strona z której go wzięłam http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/01/zakwas-zytni-chlebowy.htmlśroda, 10 kwietnia 2013, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter