ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni chlebowy

Zakwas żytni chlebowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Francuskie ciastka z musem ...
Truskawkowy zawrót głowy »
Pierwszy raz robiłam zakwas na chleb i udał się wyszedł i o to chodziło pokaż wam teraz etapy robienia zakwasu mojego
2 szklanki maki żytniej typ 720 ( 4x po 1/2 szklanki mąki )
2 szklanki przegotowanej wody ( 4x po 1/2 szklanki wody )
1 Dzień
1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin.
2 Dzień
Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin.
3 Dzień
Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część mąki i wody .
4 Dzień
Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .
Gotowy zakwas wstawiamy do lodówki raz na tydzień dokarmiamy go dodając 1/2 szklanki mąki i tyle samo letniej wody zostawiamy go na jakieś 4 godzinki i jeśli nie pieczemy chleba to wstawiamy go z powrotem do lodówki . Po jakimś czasie brzegi słoik będą oblepione suchym zakwasem wtedy najlepiej przelać go do wyparzonego słoika .
Skorzystałam z przepisu od Ewy Zychewicz której bardzo dziękuję oto strona z której go wzięłam http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/01/zakwas-zytni-chlebowy.html
środa, 10 kwietnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/04/Zakwas-zytni-chlebowy.html