Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Gemelli skrętka jako danie ...Pizza na średnim cieście »Zbliża się Boże Narodzenie, czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. .Dekorowałam z córką, była taka radosna , a ja razem z nią :)Widać , że zbliżają się święta .Składniki :
mąka pszenna 60 g. typ 650 Młyn Kopytowa250 gram
masła200 gram
cukru ciemnego muscovado7 łyżek płynnego
miodusoda 1.1/2 łyżeczkiopakowanie
przyprawy do piernika
Lukier:
białkoszklanka
cukru pudruDodatkowo:polewa i dekoracja biała Heliopolewa i dekoracja
mleczna Heliokuleczki dekoracyjne złoteDo garnka wkładamy
masło ,
cukier i
miód.Mieszamy do rozpuszczenia składników.Na stół wsypujemy
mąkę przesianą z
sodą.Posypujemy
przyprawą piernikową.Wlewamy ostudzone składniki do
mąki i zagniatamy ciasto.Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wkładamy do formy na piernikową chatkę .Dociskamy ciasto rękoma.Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik.Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z
białka i
cukru pudru.Dekorujemy polewą biała i
mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi .Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .
środa, 03 grudnia 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter