ßßß
Składniki:800 g marchwi1 średnia cebula2 średnie ziemniaki3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 cm kawałek imbiru1/4 łyżeczki curry1/4 łyżeczki kurkumysól (do smaku)pieprze (do smaku)2 łyżki masłaszczypta cukrunatka pietruszki (do podania)śmietana lub jogurt (do podania)
Marchew i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku dodać posiekaną cebulę, szczyptę cukru i soli, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać marchew, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dosypać pozostałe przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą (około 1,5 l) i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie doprawić i ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać gorącą posypaną natką z kleksem śmietany lub jogurtu.Kto jeszcze nie widział posta z konkursem zapraszam :) KONKURS