ßßß Cookit - przepis na Piankowa zebra tropikalna bez pieczenia

Piankowa zebra tropikalna bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Ten deser należy do jednego z moich ulubionych. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa . W czoraj postanowiłam zrobić piankową zebrę z wykorzystaniem nowych smaków galaretek Winiary. Deser jest lekki jak chmurka, kolorowy i dzięki nowym smakom galaretek bardzo orzeźwiający. Idealny na deser . Można użyć do niego dowolnych owoców. Ja postawiłam na truskawki, które świetnie komponują się z delikatną pianką.
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
Poncz:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cukru
Pianka:
1 puszka (411 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka Blue Curacao Winiary
1 galaretka Mojito Winiary
1 galaretka Piña Colada Winiary
1 galaretka Pink Margarita Winiary
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
250 g truskawek
2 galaretki Piña Colada Winiary
świeża mięta (do dekoracji)
Tortownicę (23-24 cm) wyłożyć biszkoptami . Składniki ponczu połączyć. Biszkopty nasączyć ponczem. Każdą galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, dodać po łyżeczce żelatyny dokładnie wymieszać i wystudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić z cukrem pudrem na puszysto. Masę mleczną podzielić na 4 części i każdą z nich dodać do 4 galaretek. Zmiksować. Pianki odstawić do lekkiego (nie całkowitego) stężenia. Na środek tortownicy z biszkoptami ostrożnie wylewać po 2-3 łyżki każdego koloru pianki, aż do wyczerpania składników. Gotową piankę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki Piña Colada rozpuścić w 500 ml wody i wystudzić. Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu pianki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/piankowa-zebra-tropikalna-bez-pieczenia.html