ßßß Cookit - przepis na Bounty

Bounty

nazwa

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest mega kokosowe, nie za słodkie i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersje bardziej słodką, możecie do kremu dać więcej czekolady lub po prostu dosypać cukru. Mnie jednak smakuje najbardziej w takich właśnie proporcjach. Ciacho gościło na wielu imprezach, smakowało wielu podniebieniom. Mam nadzieję, że wy również dołączycie do miłośników tego słodkiego wypieku.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
450 ml mleka
220 g wiórków kokosowych
200 g masła (min. 82%)
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g białej czekolady
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 3,2%
1 łyżka masła
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki z proszkiem i kakao przesiać do miski. Do ubitych na puch jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (24x28) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt.
Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.
Rada: Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy biszkopt nasiąknie, a całość się przegryzie.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/11/bounty.html