Wykonanie
Kompot z suszu mogłabym pić szklankami. Uwielbiam jego smak i zapach - nieodłącznie związany z Wigilią. Kompot z
suszonych owoców świetnie złagodzi skutki świątecznego przejedzenia i wspomoże trawienie. Nie powinno zabraknąć go na żadnym wigilijnym
stole.
Owoce z kompoty można wyjeść, albo zrobić z nich pyszną
owocową sałatkę. Wystarczy dodać
miód, podprażone na suchej patelni
orzech y i ulubione korzenne przypr awy.
Składniki:2 litry
wody400 g
suszonych owoców (
gruszki - w całości,
jabłka,
morele,
śliwki,
figi)2 łyżki
cukru3 łyżki
soku z cytrynysok z 1/2
pomarańczy1 kora
cynamonu1 gwiazdka
anyżu8
goździkówOwoce zalać
wodą i odstawić na 2-3 godziny. Zagotować . D odać
cukier,
anyż,
cynamon,
goździki,
cukier,
sok z cytryny i
pomarańczy. Gotować do miękkości
owoców na wolnym ogniu. Ugotowany kompot o dsta wić pod przykryciem do przestudzenia. Smacznego!