ßßß Cookit - przepis na Piernik ekspresowy

Piernik ekspresowy

nazwa

Wykonanie

Lubię ciasta puszyste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, nie pogardzę świątecznym piernikiem dojrzewającym, ale sama zawsze zapominam go nastawić o czasie. Dlatego też, tuż przed świętami ratuję się szybkim przepisem na piernik w kilka chwil. Uwielbiam go, jest puszysty, wilgotny, a jego zapach natychmiast przywołuje w domu radość i świąteczny nastrój. W takich chwilach jedyne co ma się ochotę zrobić to zasiąść z dobrą książką, kubkiem ciepłego mleka i pajdą gorącego piernika ociekającego czekoladową polewą. Palce lizać! ;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 szklanki powideł śliwkowych
Dodatkowo na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
kandyzowana skórka pomarańczowa
*szklanka 250 ml
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/12/piernik-ekspresowy.html