Wykonanie
Idealny
likier na prezent świąteczny, ale równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Przygotowany na bazie kukułek -
cukierków, które pamiętam z dzieciństwa. Jest bajecznie kremowy, słodki i nie sposób się od niego oderwać. Gorąco polecam!
Składniki:500 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego300 g
cukierków kukułek250 ml dobrej jakości
wódkiMleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą.
Mleko z
krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego
mleka wlać
wódkę. Wymieszać.
Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.Rady: Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki.Ilość
alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc
likieru.Najlepiej przelać
likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do
likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki
cukierków.Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w
mleku, można je wcześniej pokruszyć.
Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.Źródło inspiracji (KLIK)