Wykonanie
Bardzo efektowna i bardzo pyszna
sałatka owocowa, która świetnie sprawdzi się na upalne dni. Schłodzone
owoce polane płynnym
miodem i posypane aromatyczną
przyprawą podane w melonowej miseczce uświetnią niejedno spotkanie w gronie znajomych.
Owoce w kuchni z rzadka grają pierwsze skrzypce, a sałatki
owocowe kojarzą się jedynie z deserami dla dzieci. Od dziś nie musi tak być. Porcja owocowej sałatki to przecież bomba witaminowa, która świetnie wpływa na organizm i z powodzeniem może zastąpić słodki deser.

Składniki:1
melon1/4 małego
arbuza2
mandarynki1
brzoskwinia4 łyżki
malin1 łyżka płynnego
mioduprzyprawa do
kawy i deserówlistki
melisy lub
mięty (do podania)


Melona przeciąć na pół. Wydrążyć pestki i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć w miąższu kulki. Oczyścić miseczkę z reszty miąższu pozostawiając około pół centymetra miąższu przy skórce. W miseczce za pomocą
ostrego noża wyciąć koronę. Z
arbuza wyciąć kulki.
Mandarynkę obrać i pozbawić białych włókien, podzielić na cząstki.
Brzoskwinię pozbawić pestki i pokroić na plasterki.
Owoce ułożyć w miskach z
melona, polać
miodem i posypać
przyprawą. Udekorować według uznania. Smacznego!