Bananowe ciasto z rodzynkami i cynamonem z powodzeniem można zrobić w zaledwie 15 minut. Potem już tylko godzinka oczekiwania na słodki wypiek, w ciągu której można oddać się błogiemu lenistwu lub innej przyjemniej czynności ;) Do ciasta można dorzucić ulubione składniki, ja tym razem postawiłam na rodzynki i cynamon, ale równie dobrze smakuje z siekaną gorzką czekoladą, kandyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami. Każda wariacja na temat ciasta bananowego dozwolona, każda pyszna i wyjątkowa.A Wy jaką lubicie najbardziej?Składniki:300 g mąki tortowej125 g masła (82 % tłuszczu)2 jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mleka350 g bananów (3 duże owoce)4 łyżki rodzynek2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodypapier do pieczeniacukier puder (do posypania)Nastawić piekarnik na 180 stopni. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiać. Banany zmiksować na gładkie pure. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka nie przerywając miksowania. Dodać zmiksowane banany i mleko. Cały czas miksując dodać mąkę z dodatkami. Dosypać rodzynki i wymieszać. Przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godziny do suchego patyczka. Smacznego!