Wykonanie
SEZAMOWY DRESSINGDO SAŁATEK
Tak, jak obiecałam - zapraszam na
sezamowy dressing do sałatek
rodem z Japonii. Świetnie komponuje się
smakowo z tsukune - japońskimi klopsikami . Robi się go błyskawicznie - jeśli oczywiście nie szuka się
sezamu przez cały okres smażenia klopsików... . Moi Goście
sałatę otrzymali prawie na deser z tegoż powodu, ale i tak się nią zajadali :) A mój Mąż był tak zachwycony, że i dzisiaj zrobiłam mu taką
sałatę na obiad :)Dressing w smaku jest słodkawo-kwaśny. Pycha. Ja dodałam nieco mniej
cebuli - gdyż ścieranie jej było zdecydowanie zbyt długie, a chciałam, by
sałata wylądowała jak najszybciej na
stole. Ale dzisiaj zrobiona pełna wersja była jeszcze lepsza. Ja dresingiem polałam zwykłą
zieloną sałatę, ale myślę, że w wykwintnej
sałatce będzie równie pyszny.Składniki (na 4 porcje):
4 łyżeczki
octu ryżowego4 łyżeczki
sosu sojowego4 łyżeczki
cukru8 łyżek białego
sezamu4 łyżeczki
oleju4 łyżeczki
cebuli utartej na tarce do przecierów4 łyżeczki
majonezuW mieszaninie
octu i
sosu sojowego rozpuszczamy
cukier. D odajemy pozostałe składniki i mieszamy na kremową masę. Gotowym dressingiem polewamy
sałatę - możemy ja przemieszać. Gotowe. Smaczności !! :)