ßßß Cookit - przepis na Gośka przyrządza kaczkę według Jamiego Olivera

Gośka przyrządza kaczkę według Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Dziś znów nie było czasu na długie gotowanie obiadu. Ale od czego mam niezastąpioną książkę Jamiego Olivera „ 30 minut w kuchni”. Uwielbiam ją, bo każdy wypróbowany przeze mnie przepis jest pyszny a przygotowanie obiadu naprawdę trwa nie dłużej niż 30 minut . Dziś więc chrupiąca kaczka z grzankami.
Składniki dla 2 osób:
dwie piersi kaczki
chińska przyprawa 5 smaków
suszony tymianek
1 świeża papryczka chili
mały pęczek świeżej mięty
½ cytryny
4 małe ciabaty
kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
Tłuszcz na kaczce nacinamy, tworząc kratkę. Posypujemy ją solą, dość dużą ilością przyprawy pięciu smaków i suszonym tymiankiem. Mięso skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, i nacieramy przyprawami. Tak przygotowane piersi kładziemy na rozgrzanej patelni, tłuszczem do dołu. Smażymy przez około 16- 18 minut, odwracając kaczkę co kilka minut. Na początku smażenia przykrywamy patelnię pokrywką trochę mniejszą od patelni i przyciskamy nią piersi. Ja na pokrywce kładę swój kamienny moździerz. Wtedy tłuszcz staje się chrupiący.
Kaczka się smaży a my bierzemy się za przygotowanie grzanek. Ja do dwóch piersi czyli do porcji dla 2 osób używam około 4 małych ciabatek. Ciabaty kroimy w kromki około 2 cm, układamy je na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu i około 4 ząbków czosnku ( możemy go zgnieść bądź wycisnąć). Posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Potrząsamy, mieszamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 16 minut.
Kiedy kaczka będzie już usmażona, bierzemy dużą drewnianą miskę. Chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy z miętą ( dla zaostrzenia smaku możecie zostawić trochę nasionek). Niewielką ilość odsuwamy na bok na później, a resztę doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sporą ilością oliwy z oliwek i dodajemy sok z połowy cytryny. Mieszamy. Piersi kaczki przekładamy na tę masę. Kroimy w centymetrowej grubości plastry, mieszamy plastry w miętowej masie. Wokół mięsa układamy upieczone wcześniej grzanki, żeby mogły wchłonąć wszystkie smaczne soki( te z kaczki oraz z masy miętowej i chili ). Możemy jeszcze wszystko na koniec skropić oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą miętą z chili. I podajemy na stół.
Smacznego !
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/06/goska-przyrzadza-kaczke-wedug-jamiego.html