Wykonanie

Dziś znów nie było czasu na długie gotowanie obiadu. Ale od czego mam niezastąpioną książkę Jamiego Olivera „ 30 minut w kuchni”. Uwielbiam ją, bo każdy wypróbowany przeze mnie przepis jest pyszny a przygotowanie obiadu naprawdę trwa nie dłużej niż 30 minut . Dziś więc chrupiąca
kaczka z grzankami.Składniki dla 2 osób:dwie piersi
kaczkichińska przyprawa 5 smakówsuszony
tymianek1 świeża
papryczka chilimały pęczek świeżej
mięty½
cytryny4 małe ciabatykilka gałązek
rozmarynu4 ząbki
czosnkuTłuszcz na
kaczce nacinamy, tworząc kratkę. Posypujemy ją
solą, dość dużą ilością
przyprawy pięciu smaków i suszonym
tymiankiem.
Mięso skrapiamy odrobiną
oliwy z oliwek, i nacieramy
przyprawami. Tak przygotowane piersi kładziemy na rozgrzanej patelni, tłuszczem do dołu. Smażymy przez około 16- 18 minut, odwracając
kaczkę co kilka minut. Na początku smażenia przykrywamy patelnię pokrywką trochę mniejszą od patelni i przyciskamy nią piersi. Ja na pokrywce kładę swój kamienny moździerz. Wtedy tłuszcz staje się chrupiący.
Kaczka się smaży a my bierzemy się za przygotowanie grzanek. Ja do dwóch piersi czyli do porcji dla 2 osób używam około 4 małych ciabatek. Ciabaty kroimy w kromki około 2 cm, układamy je na blaszce do pieczenia i skrapiamy
oliwą. Dodajemy kilka gałązek
rozmarynu i około 4 ząbków
czosnku ( możemy go zgnieść bądź wycisnąć). Posypujemy sporą ilością
soli i
pieprzu. Potrząsamy, mieszamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 16 minut.Kiedy
kaczka będzie już usmażona, bierzemy dużą drewnianą miskę.
Chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy z
miętą ( dla zaostrzenia smaku możecie zostawić trochę nasionek). Niewielką ilość odsuwamy na bok na później, a resztę doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy sporą ilością
oliwy z oliwek i dodajemy sok z połowy
cytryny. Mieszamy. Piersi
kaczki przekładamy na tę masę. Kroimy w centymetrowej grubości plastry, mieszamy plastry w miętowej
masie. Wokół
mięsa układamy upieczone wcześniej grzanki, żeby mogły wchłonąć wszystkie smaczne
soki( te z
kaczki oraz z masy miętowej i
chili ). Możemy jeszcze wszystko na koniec skropić
oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą
miętą z
chili. I podajemy na stół.Smacznego !

