Wykonanie
Już sama nie pamiętam ile
razy wracałam do tego ciasta, zmieniam dodawane
owoce, czasem robię z
mąki pełnoziarnistej, a tym razem zamiast
śmietany dodałam
maślanki truskawkowej... i co? wyszło bardziej puszyste i szybciej zniknęło z talerza niż zwykle :)Składniki:2 szklanki
mąkiszklanka
maślanki truskawkowej3/4 szklanki
cukru (jak dajemy słodkie
owoce trzeba ograniczyć ilość
cukru)2
jajka2 łyżki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. pół kg
truskawekcukier puder do posypania
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
maślankę i
olej i miksujemy ok 5 min., dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mieszamy.Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy
masłem lub odrobiną
oleju, posypujemy
kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy na nim
owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut, wyjmujemy, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Jest pycha :)