ßßß Cookit - przepis na Bułeczki nadziewane mięsem i kapustą - bierocks

Bułeczki nadziewane mięsem i kapustą - bierocks

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłem pieczywa, w sumie rzadko jem ostatnio takie rarytasy. Ten przepis już dawno miałem okazję zobaczyć w książce The Hairy Bikers' Big Book Of Baking, ale jakoś zawsze brakowało mi czasu na jego wykonanie. Dopiero niedawno zobaczyłem powtórkę programu Kudłatych i wpadł mi w oko ten niecodzienny wypiek. Powiem szczerze, te bułeczki przekroczyły moje najśmielsze oczekiwania. Były zaplanowane na dwa posiłki, zniknęły w oka mgnieniu. Przepis wręcz idealny - chrupiące, ale nie za twarde, aromatyczne, ale nie do przesady. Doskonale smakują z kleksem śmietany lub jogurtu, jakieś ziółko też dobrze im zrobi. Do roboty drogie Panie i Panowie :-)
Składniki (8 bułeczek):
Ciasto:
120 ml ciepłej wody
3 g drożdży instant (ok. 1/2 paczki)
200 g mąki pszennej (u mnie gdańska)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
odrobina oleju do wysmarowania miski
Nadzienie:
200 g mielonej wołowiny
2 małe szalotki
ćwiartka sporej główki białej kapusty albo 1/2 małej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
sól, biały pieprz - do smaku
olej - do smażenia
2 łyżki masła
Zacznijcie od przygotowania zaczynu na ciasto. Cukier wymieszać z wodą i drożdżami, pozostawić na kwadrans, aż mikstura zacznie się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wlać do nich zaczyn, wymieszać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 10 minut machania łapką czeka Was jak nic ;-) Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
W tym czasie należy przygotować nadzienie. Drobno posiekać szalotkę i przesiekać kapustę pozbawioną głąba.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić delikatnie szalotkę i dodać mięso. Podsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy (oprócz papryki), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Następnie podlać delikatnie wodą, przykryć i dusić, aż kapusta i mięso będą gotowe. Gdy będzie zbliżać się ta chwila odkryć patelnię i odparować płyn. Zdjąć patelnię z palnika, dodać paprykę i wymieszać. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć w kształt okręgu. Ostudzone nadzienie również podzielić na 8 części i wypełnić nim środek każdego placuszka, zostawiając z brzegów po 2 cm wolnego miejsca. Brzegi posmarować wodą i zawinąć je do góry zlepiając je ze sobą. Następnie lekko uformować bułeczki i położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 20-30 minut albo do podwojenia objętości.
W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, aż się ładnie zezłocą. Po wyjęciu z pieca posmarować je obficie roztopionym masłem i podawać na ciepło. Nie wiem jak smakują na zimno, bo nie miały okazji przetrwać, aż tyle czasu :-)
Smacznego :-)
Przepisy z książki znajdziecie również tutaj:
Zakręcona bagietka
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Domowa francuska bagietka
Prowansalskie ciasteczka wytrawne
Sernik Amaretto najlepszy na świecie
Stromboli
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie :-)
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/buleczki-nadziewane-miesem-i-kapusta.html