Wykonanie
Gdy za oknem zimno i ciemno, nic tak nie smakuje jak szybka kolacja na ciepło.
Parówki z pewnością nie są produktem z najwyższej półki, ale większość z nas je lubi i nic tego nie zmieni.W prezentowanej tu formie są wyjątkowo smakowite i szybkie do zrobienia. Wybierając
parówki dobrze jest przeczytać skład - im więcej
mięsa oddzielonego mechanicznie - tym gorzej. Według rankingu pewnego dziennika najlepsze są "Sokołów z
szynki", zawierają 93 %
mięsa, ja również polecam drobiowe z
indyka, ew. Berlinki. To tyle o parówkach, teraz zawiniemy je w szlafroki, czyli w
ciasto francuskie.Potrzebujemy:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego,p. z Carrefoura za niecałe 4zł (zrobienie go w domu to sporo czasu i pracy, której w tym przypadku po prostu szkoda)6
parówekżółty ser krojony w plastrywasz ulubiony
keczupfolia aluminiowa1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni2.
Ciasto francuskie kroimy na 6 równej wielkości kwadratów3. Na każdym układamy plasterek
żółtego sera, na nim
parówkę i polewamy
keczupem4. Zawijamy każdą
parówkę tak żeby się ciasto skleiło
5. Układamy
parówki na blaszce na folii aluminiowej w takich odstępach,aby się nie dotykały gdy ciasto urośnie
6. Wkładamy do piekarnika i wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienićSmakowicie zajadamy.