Wykonanie
Dawno temu widziałam w TV jak Nigella robi swoją aromatyczną
szynkę. Strasznie spodobał mi się pomysł w powbijaniem w nią
goździków, postanowiłam, że zrobię kiedyś podobną. Jednak gdy otworzyłam książkę „Nigella świątecznie” właśnie na stronie ze wspomnianym przepisem, stwierdziłam, że zbyt dużo podobieństw w mojej wersji nie będzie :)Nigella użyła dużej (6,5kg)
szynki wędzonej ze skórą i kością. Najpierw gotowała ją w
czerwonym winie z dodatkami,
potem, jeszcze zapiekała w słodko- korzennej glazurze. W moim przepisie na Aromatyczną
szynkę zgadzają się właściwie tylko
goździki i
cynamon :-) Za to będzie pyszna i na ciepło, jako danie obiadowe, i na zimno- do kanapek.Składniki:1 kg
szynki wieprzowej bez kościDuża
pomarańczaKilkanaście
goździków50g
suszonej żurawiny2 łyżki
olejuŁyżka
miodu½ łyżeczki mielonego
cynamonu½ łyżeczki mielonego
imbiru½ łyżki
soliŁyżeczka
pieprzu ziołowegoWykonanie:Z
pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok, dodajemy
miód olej,
sól,
pieprz ziołowy,
cynamon i
imbir i wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dosypujemy
suszoną żurawiną.
Szynkę nacinamy w kratę i starannie nacieramy marynatą, po czym, na górnej stronie
mięsa, w rogi utworzonych rombów- wbijamy
goździki. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 12 godzin. Następnie pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70 minut, a następnie jeszcze mniej więcej kwadrans bez przykrycia, żeby
szynka ładnie się zarumieniła.