ßßß Cookit - przepis na Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem

Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy w pełni. Uwielbiamy jagodzianki, pierogi z jagodami i inne jagodowe wariacje. Trochę jagód zamroziłam już na zimę, a część postanowiłam zamknąć w słoikach. Będę kombinować z różnymi dodatkami, na początek proponuję Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem .
Składniki:
½ kg jagód
Laska wanilii
Gwiazdka anyżu
Łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczka nasion anyżu
2 łyżki cukru waniliowego
160g cukru żelującego (3:1)
Wykonanie:
Jagody wsypujemy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrajamy na pół, ziarenka ze środka wrzucamy do jagód. Dodajemy też kardamon, anyż i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, kładziemy na wierzchu laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie garnek stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, pamiętając i mieszaniu. Wyciągamy ze laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, a dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.
Z pół kg jagód, wychodzi niewiele dżemu, zrobiłam tylko tyle, żeby sprawdzić czy takie połączenie smaków będzie ok. Wyszło przepysznie! Z pewnością powtórzę z większej ilości owoców.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/07/dzem-jagodowy-z-wanilia-kardamonem-i.html