Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni. Uwielbiamy jagodzianki, pierogi z
jagodami i inne
jagodowe wariacje. Trochę
jagód zamroziłam już na zimę, a część postanowiłam zamknąć w słoikach.
Będę kombinować z różnymi dodatkami, na początek proponuję
Dżem jagodowy z
wanilią,
kardamonem i
anyżem .Składniki:½ kg
jagódLaska waniliiGwiazdka
anyżuŁyżeczka mielonego
kardamonu½ łyżeczka
nasion anyżu2 łyżki
cukru waniliowego160g
cukru żelującego (3:1)Wykonanie:
Jagody wsypujemy do garnka z grubym dnem.
Laskę wanilii przekrajamy na pół, ziarenka ze środka wrzucamy do
jagód. Dodajemy też
kardamon,
anyż i
cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, kładziemy na wierzchu
laskę wanilii i gwiazdkę
anyżu, zasypujemy
cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie garnek stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, pamiętając i mieszaniu. Wyciągamy ze
laskę wanilii i gwiazdkę
anyżu, a
dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.
Z pół kg
jagód, wychodzi niewiele
dżemu, zrobiłam tylko tyle, żeby sprawdzić czy takie połączenie smaków będzie ok. Wyszło przepysznie! Z pewnością powtórzę z większej ilości
owoców.