Wykonanie
Po przetworach słodkich, czas na ostre :) Malutkie
ogórki, zalewa octowa i
papryczki chili. Ostrość „gotowego produktu” możemy sobie regulować dodając więcej lub mniej papryczek do słoika. Tak przygotowane domowe
korniszony mogą być wyrazistą przekąską, albo dodatkiem do jakiejś ciekawej sałatki.
Korniszony z
chili .
Składniki:2 kg małych
ogórków gruntowych
Czosnek- po 2 ząbki na słoikKorzeń
chrzanu- malutki kawałeczek na słoikParasol z
kopru- po jednym na słoik
Papryczka chili- po 1/3 sztuki na słoik
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoik
Liść laurowy- po 1 sztuce na słoik
Ziele angielskie- po 2 ziarenka na słoikZalewa:4 szklanki
wody¾ szklanki
octu spirytusowego 10%¾ szklanki
cukruNiepełna łyżka
soliWykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myjemy.
Czosnek i
chrzan obieramy obieramy,
papryczki chili kroimy na plasterki, a
chrzan na nieduże kawałki.Do słoików o pojemności ok. 0,3l (oczywiście wcześniej wymytych i wyparzonych) wkładamy
koper,
czosnek,
papryczki chili,
listki laurowe,
ziele angielskie i
gorczycę. Następnie układamy pionowo
ogórki, tak, żeby jak najwięcej weszło do słoika.Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy
wodę, a jak się zagotuje to dolewamy
ocet i wsypujemy
cukier i
sól, mieszamy i podgrzewamy, a jak
cukier się rozpuści, to gotową zalewą zalewamy słoiki z
ogórkami. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 7-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Ostudzone słoiki sprawdzamy, czy na pewno są dokładnie zamknięte, podpisujemy i wynosimy do piwnicy :-)